The Scientist

Shit vilken lång dag det varit. Inledde dagen med mitt andra yogapass som även denna gången var stimulerande men fruktansvärt jobbigt. Jag visste inte att jag hade så många oanvända muskler i min kropp som bara väntat på att få aktiveras. Hörde jag någon säga träningsvärk? Hursomhelst så är yoga någonting jag verkligen ska försöka hålla kvar som träningsform, det är nog väldigt bra för mig och min allmäna rastlöshet.

Efter jobbet drog jag till Uppsala och såg på en konsert som jag fick friplåt till samma dag. Skitkul att träffa gamla bekanta där och höra skön musik, och på vägen hem i bilen passade jag på att sjunga för kung och fosterland till gamla goa hits med min vapendragare "iPod". Erkänn att bland det bästa som finns är att sjunga i bilen, för det är ingen jävel som kan höra dig och du kan ta i så du spricker och leka rockstjärna i din egen värld. I love it!!!!

Igår fick jag värsta coola låtidén och det resulterade i en helt ny låt efter lite pyssel. Det är så häftigt när idéerna bara flyter igenom en som en våg, var ett tag sedan jag kände så men igår dök rätta känslan fram helt plötsligt. Har ingen titel ännu, och jag brukar inte ha problem med det vanligtvis, men med denna vill jag att det ska vara hundra procent rätt titel. Återkommer när jag bestämt vad det blir.

En av mina favoritlåtar alla kategorier, så sanslöst vacker och enkel.

Nostalgi

Strax efter nyår gjorde jag en sak som jag skjutit upp i nästan 6år. Överföra gamla VHSband till datorn!! Blev ju självklart tvungen att sålla rejält bland alla band och det som hamnade högst upp på listan var allt material från lumpen. Jag skrattade gott åt allt material jag såg, kan sakna den tiden enormt ibland. Alla som gjort lumpen förstår vilken tät och speciell gemenskap man får med varandra, och man lär känna varandra på ett sätt som man nog inte kan göra någon annanstans.

Och nånting jag kan sakna speciellt mycket är slagverksgänget. Vi var utan tvivel de som övade mest av alla och satte den högsta ribban. Vi införde till och med en "goof-kassa" och fick böta (med riktiga pengar) ifall vi gjorde nått fel, typ som att lyfta trumstocken på fel ställe, eller det värsta av allt, att tappa den!!!
Det vi övade mest på av allt var den sk. "trumsaluten". Ett solonummer där tanken är att, kort och gott sagt, imponera på varenda jävel som ser oss. Allt från stockryck, kast med stock, backstick m.m. finns med och det tog länge innan allt satte sig på plats. Videon här är ifrån Norge på deras Military Tattoo 2002.
Det här är jävligt bra, det måste jag faktiskt ärligt erkänna!!



Ojojoj

Inte trodde jag Yoga skulle vara så jobbigt som det var, men samtidigt oerhört avkopplande. Det blev uppenbart på kvällen när jag skulle öva en stund då jag kände mig jättekoncentrerad och lugn i allt jag gjorde. Detta måste bli en rutin för mig känner jag. Men först måste träningsvärken lägga sig, tar väl i mitt fall kanske en vecka...

I tisdags tog jag min första pianolektion på väldigt länge. Känns skitkul att komma igång med det igen och nu är det låtarna "all the things you are" och "Autumn Leaves" som jag ska lära mig. Jazzpiano är inte min starkaste sida men hursomhelst är det kul och nyttigt för mig som trummis att lära mig lite standardjazzlåtar.

Dagens YouTube-klipp blir en klassiker. Jag vill inte med denna video på nått sätt nedvärdera människor med religiösa åsikter, alla får tro vad dom vill, men detta mina damer och herrar, är humor på mycket hög nivå.

Tidig morgon...för mig

Jag har oturen att ha ett rum som ligger precis över ett soprum, och imorse bestämde sig sophämtarna för att föra extra mycket oväsen tror jag bestämt. Jag är inte lättväckt men den smällen jag hörde, precis under golvet, fick mig att tro att ryssarna hade attackerat oss med allt dom hade. Att somna om efter det var ju bara att glömma, så jag lär vara som en zombie resten av dagen. Nu ska jag iväg på yoga, det blir första gången på nästan 3,5år så håll tummarna att jag inte gör illa mig i någon konstig ställning, hund/katt/sol hälsning och allt vad det heter.

Gammal klassiker nedan. Världens starkaste man Magnus Samuelsson visar var skåpet ska stå ;-)
Agneta Sjödins kommentar: "Du behöver inte slå så hårt" är ju oslagbar!

Bra trummisar del 2

En annan stor favorit för mig är Peter Erskine. Även han är en slags kameleont då han har spelat med allt ifrån Weather Report, Steely Dan, Diana Krall, Steps Ahead m.m.
Han verkar även vara en störtskön snubbe, med fötterna på jorden och han har nästan något zen-liknande över sig. Han verkar vara en djup människa som verkligen har hittat sitt eget sätt att musicera.

Rent trummässigt är jag mest imponerad över hans dynamiska och konsekventa trumspel. Han kan lira ett vanligt jazzbeat i oändlighet och ändå få det att låta som att det är på liv och död. Inget faller åt slumpen utan allt han gör är med en inlevelse och övertygelse som jag är djupt imponerad av!
Har tyvärr inte haft möjligheten att se honom live ännu, men det står på min önskelista ;-)

Klippet nedan är med Diana Krall. Otroligt svängig bluesshuffle!! En kul detalj är när dom går över och spelar temat från gamla klassikern "Splanky" vid 2:12. Och ett typiskt "Peter Erskine moment" är vid 2:27, så klockrent trumspel!!


MEGAREA!!!

Tyder inte detta på en desperation från butikens sida?
Och det faktum att det är en pojkdocka iklädd en tomtedräkt och en alldeles för stor tomtemössa gör ju hela grejen lite spooky tycker jag. Bilden är tagen i mitten av januari dessutom!!!! Och nej, jag gick inte in i butiken för att fynda!


Nu behöver jag verkligen kaffe känner jag, sticker nog till skolan och brygger en kanna och sätter igång med dagens bravader.

Lyssnade igår på Bleed med Meshuggah på vägen hem från stan, en sån låt som tränger igenom bly och stundtals får nackhåren att resa sig. Videon är riktigt grotesk också, så ni som har svagt hjärta ska nog undvika klippet nedan.


Toto shreds

Så var man igång och jobba igen. Känns faktiskt skönt nu efter ett tag och roligt att träffa sina elever och kollegor igen.
Igår åkte jag till Nalen för att se min kompis Sofia Jannok sjunga. Det var så jäkla bra! Grymt härliga låtar och fantastiskt kompband. En riktig höjdare och inspirationskick!!

Sist jag var på Nalen var våren 2005 då jag såg ett band som hette "Soul Sirkus" med en av mina forna förebilder Virgil Donati på trummor. Eftersom jag hade träffat honom några gånger i USA när jag pluggade där så mindes han mig och bjöd med mig på efterfest. Det var helt overkligt, jag satt och drack öl med min största idol och snackade massa skit. Eller jag satt mest och lyssnade för jag var så sjukt nervös. Sen kom det nån dum brud som hade sett honom på spelningen och började hångla med honom, mitt framför ögonen på mig. Då insåg jag att det kanske var läge för mig att dra hemåt, vilket jag gjorde. Men det var en sjukt rolig kväll!

På vägen hem igår lyssnade jag lite på Toto och kom att tänka på ett klipp på YouTube som är sjukt roligt med dom.
Lyssna och njut, eller inte ;-)

Friddag (frukost + middag)

Sista dagen på jullovet, och lagom tills terminsstart har jag lyckats att vända dygnet heeeelt och hållet. Starkt jobbat Jonathan!! Blir nog en rolig första vecka för mig!

Och mina nyinköpta Hihatlock är helt fantastiska, låter ta mig tusan bra till allt. Tänk att två stycken metallbitar kan få en människa att gå i taket av förtjusning. Ganska nördigt och vackert på samma gång tycker jag.

Idag ska jag och Martin sticka till gymmet och försöka upprätthålla vår söndagsträning. Det här blir 3:e gången faktiskt, fast det har varit uttspritt på ett tag iofs. Sen har jag en massa saker på jobbet jag måste göra, och även sitta lite med studion.

Häromveckan återupptäckte jag även mina gamla stora idoler East 17 (jag vet, mycket pinsamt). Men detta var innan jag började spela trummor och hittade nån slags vettig identitet. Jag tycker fortfarande ta mig tusan att det är bra musik, och Brian är den coolaste av dom alla. Jag trodde dock länge att detta var HipHop dom dansade och kallade mig själv därför för HipHopare under denna mörka tid av mitt liv. Tur att jag växte upp i småland där ingen ändå fattade vad det var för då hade jag säkert åkt på så mycket stryk. Jag och min kompis Deson brukade dansa och mima till deras låtar i hans lada och drömma oss bort att vi var dom coolaste killarna i världen. Vi var fantastiskt seriösa, och det blev extra tydligt då vi, nästan 15år senare, träffades på juldagen och kunde alla dansstegen utantill!! Då förstår ni hur mycket vi övade!!

I´m in love

Idag köpte jag dessa två fantastiska Hihatlock, handgjorda i Italien med ett helt gudabenådat sound. Jag var tvungen att köpa dom helt enkelt. Och det var faktiskt inte bara ett impulsköp, jag har varit på jakt efter ett par bra lock ganska länge nu. Kärlek vid första öronkastet!!



Och jag är stolt över mig själv för att jag verkligen har tagit tag dom sakerna jag ville uträtta denna vecka. Är inte riktigt klar än, men jag har ju hela helgen på mig. Tidsoptimisten i mig har återigen talat.

Nu ska jag gå och klippa mig är det tänkt, finns inget hårgelé eller spray i världen som kan få fason på mitt hår just nu.
Hade tänkt raka av allt men blev avrådd av susanna. Jag litar på hennes omdöme som tjej, dom har ju mer koll på det där med hår än vad killar har ;-)

Dagens YouTube klipp blir en riktig funkstänkare, detta ska bli helgens soundtrack för min del! Get loose och trevlig helg på er!

Back to work

Idag har vi haft första dagen på jobbet. Vi hade nätverksstudiedag, som det så fint heter, och har lyssnat på föreläsningar och spelat ensemble m.m. En rolig dag måste jag säga men att behöva gå upp redan vid 8.15 var rena döden för mig, men efter 2 koppar kaffe vaknade jag till.

Har fått låna X antal pocketböcker av Susanna och just nu läser jag "The Dirt" om bandet Motley Crue:

Vilka störda människor det finns i denna värld. Om allting dom berättar är sant (vilket jag förmodar) kan jag inte annat än tycka synd om dessa stackars krakar, för dom kan inte må hyfsat bra idag. Läs den, ni kommer tappa hakan över vissa stories!!


Imorse när jag åkte till jobbet så hade jag min iPod på shuffle och då dök denna låt upp med Foo Fighters.
Underbar låt verkligen!!


Nu ska jag äta och vila lite för att sen åka iväg och försöka vara lite kreativ. Känner att denna tidiga morgon fick mig lite ur balans men jag tror att det är bra för mig att vända dygnet, lite åtminstone.

Quick Trip

Jag gillar att skriva musik, eller försöka göra det åtminstone. Har väldigt svårt att skriva musik utifrån en bestämd mall, typ som "nu ska jag skriva en bra poplåt" mall utan jag brukar alltid utgå ifrån en känsla jag har. På det sättet är jag nog väldigt emotionell, det jag får ut när jag skriver musik är verkligen ärligt, nånting jag menar fullt ut.
Att skriva musik har hjälpt mig att klara skitsvåra peridoder och även hjälpt mig att hylla dom perioder då jag mått fantastiskt bra. Och det mest fascinerande med låtskriveri, iallafall för mig, är att när jag väl hittat en känsla jag vill förmedla så är det precis som om musiken bara rinner igenom mig. Den bara finns där, har alltid funnits där och väntar bara på att jag skulle hitta den. Det är en het otrolig känsla, att känna att man skapar något utifrån sig själv. Det är helt omöjligt att beskriva i ord som ni säkert förstår.

Den låt som jag känner mest för av alla jag skrivit är nog denna:


Processen med denna låt var precis som jag beskrev tidigare. Allt bara fanns där, och allting bara rann ut mig som vatten. Inte för att detta är någon grammyvinnarlåt på något sätt så är jag ändå otroligt stolt över den här låten. Den betyder fruktansvärt mycket för mig.

Som jag nämnde i ett tidigare inlägg så har jag vissa mål med mitt trumspel för detta år och framöver, och ett av dom målen är att hitta samma känsla som jag får när jag skriver musik, när jag sitter vid trumsetet. Att känna att man skapar någonting för stunden, även om det är världens enklaste poplåt eller vadsomhelst. Det jag börjat inse är att det är just det som dom allra största musikerna har fattat. Det är därför tror jag som man ibland inte kan sätta fingret på varför man tycker om någon viss artist eller musiker så mycket. Det är ett uttryck, ett uttryck som går rakt igenom hjärtat som får en att tappa andan. Det är något väldigt vackert i att se en människa blotta sig konstnärligt tycker jag, oavsett konstform!

Söndag

Detta klipp från Rosa Pantern med Peter Sellers är nog en av historiens bästa filmsekvenser, alla kategorier.
Om jag känner mig lite nere brukar jag slå på detta för att påminna mig själv om att det finns människor som har det mycket värre, t.ex. "Former chief inspector Dreyfus" :-)



Nu ska jag strax ner till skolan och öva en stund. Har en massa saker jag måste fixa idag så det är väl lika bra att köra igång.

 
Visst är dom vackra?! Bästa partnern man kan ha ;-)

Lördag

Idag har det varit en skön slappardag, massa YouTube med pizza och läsk. Dagens YouTube klipp blir med The Verve och deras hit "Bittersweet Symphony". Undebar låt!! Gåshudsmaterial vid 1:47.



Igår hade jag en jättebra övningsession, det känns som att vissa saker börjar lägga sig på plats nu. Men som med allt annat i livet så är det en process som behöver tid att utvecklas och mogna fram naturligt. Sakta men säkert.

Jag skulle kunna döda för en kopp kaffe nu, min bryggare är paj och det finns inget café som är öppet nu tror jag. Får väl pallra mig ner till Statoil om jag ska ha en kopp.

Avslutar dagens blogg med introt till en serie jag följde som liten skitunge. SuperTed!!! Vilken hjälte!!

80-talet

Visst var det en härlig tid? Även fast jag var en liten skitunge under hela 80-talet så inbillar jag mig att livet var mycket lättare då för dom flesta. Titta bara på hur man klädde sig, tyder inte det på en enorm självironisk epok där man sket i vad andra tyckte? Jag kan ha fel, det kanske var ett rent och skärt Helv¤%e att växa upp som tonåring under 80-talet. Alla timmar framför spegeln för att fixa frillan var kanske det jobbigaste under den här epoken, inte ens killarna slapp detta gissel tydligen.


För att inte prata om denna omåttligt populära duo (som tydligen ska göra comeback!!!!).
Musikvideon här är typisk för 80-talet tycker jag.

HUR tänkte dom egentligen när dom gjorde den här videon?!?!?
Kunde dom inte valt en bättre miljö än en sunkig replokal med instrument över hela bakgrunden?! Varför inte låtit några hoppa in och låtsas spela på instrumenten?! Och what about the guy som sitter ner till höger i bilden i början av klippet vid datorn?!?!? VAD GÖR HAN DÄR?!?!? Jag fattar ingenting!
Måste dock försvara Lili & Susie med att dom var OTROLIGT heta under denna tid. Och dom är ju fantastiska sångerskor, eller hur? ;-)


Vad tyckte ni om 80-talet?

En stjärnklar himmel

Ikväll är det en sån där stjärnklar himmel som får en att börja fundera över hur allting ligger till egentligen.
Tänk om man kunde vara lite mer objektiv i vissa situationer och inte alltid hetsa upp sig för småproblem som dyker upp i vardagen. Det är faktiskt inte hela världen om man missar bussen, eller om man råkar halka på en hal isfläck. Ta en titt upp mot stjärnhimmeln så ska ni se att dom flesta problem och bekymmer ni har försvinner när allt hamnar i proportion.



2009

Äntligen så är det nytt år! Måste erkänna att jag hade lite ångest inför jul och nyår detta år men nu är det över och jag kan blicka framåt. Jag har så mycket saker jag vill göra och klara av detta år så jag vet knappt vad jag ska börja.
Ett av mina stora mål är att bli klar med min skiva, som varit en "work in progress" i snart 2 år nu. Jag har skrivit så mycket låtar som jag vill stänga dörren till, låtar som inte känns aktuella längre. Risken är ju att man börjar tycka illa om dom och inte gör färdigt dom, och det känns lite onödigt.

Sedan har jag en massa massa mål med mitt eget trumspel som kommer ta mycket av min tid. Jag har börjat inse vissa saker i mitt eget spel som jag inte hade en susning om i somras, och det var verkligen en käftsmäll när jag insåg det. Har så otroligt mycket att tacka för min kollega och vän Robban på jobbet som hjälper mig med att bli en bättre musiker och människa.

Jag vill även träffa min familj oftare detta år, utan dom så hade jag inte varit där jag är idag. Dom har alltid ställt upp för mig, i vått och torrt, i medgång och motgång utan att kräva någonting tillbaka. Finns nog inget bättre än ens egen familj.

Jullov en vecka till, har som vanligt tusen saker jag vill hinna med innan jobbet drar igång så jag ska iväg strax till övningsrummet och försöka bli lite klokare. Får se om det händer något revolutionerande idag.

Dagens YouTube klipp blir en version av klassikern "All the things you are" med Keith Jarrett, Gary Peacock och Jack DeJohnette. Gud vad dom spelar på detta klipp!!


RSS 2.0